dimecres, 12 d’agost del 2015

Avenc d'en Tòfol Espaseta


Localització: 501790,4414397, 73  (UTM-WGS84)


     L’avenc, situat al vessant Sud del puig d’Albeguins, al mateix poble de Pollença, arriba als -7.5 m de fondària i està formada per una sola sala amb una pronunciada pendent cap a l’Est que s’aplana a la seva part final, lloc el qual s’eixampla i assoleix uns dos metres d’altura. Algunes formacions embelleixen aquesta espècie de sala final (Foto 1).
Foto 1: Mostra d’una de les magnífiques formacions que hi ha a l’interior de l’avenc d’en Tòfol Espaseta.

     És d’aquestes cavitats que et sorprenen des del primer moment. Ens la va mostrar el net de l’amo en Tòfol, pollencí centenari i propietari del terreny, sense que ell ho sabés i el dia que en Rafel, el nostre company, hi va anar per entrar-hi, se’l va trobar i li va vetà l’entrada per por a que pogués “tenir una averia” (Foto 2). A part d’aquest i altres motius es pot dir que ha estat una exploració anecdòtica i dificultosa, gens  concordant amb les mides de la cavitat, molt reduïdes, sobretot la boca, que des del primer moment va plantar-nos cara no deixant-se desobstruir. Inicialment pareixia que podríem accedir-hi al primer intent però no fou fins la tercera vegada que ho intentàvem (en diferents dies) quan poguérem superar els primers metres de l’entrada. Després tenguérem un sentiment agredolç perquè la cavitat tenia algunes formacions bastant guapes, però d’altra banda hi havia restes de fems (foto 3 i 4). Entrar-hi ha contribuït a poder-la netejar. 

Foto 2: Imatge dels dos pollencins Joan i Tòfol (padrí i net de malnom Espaseta) propietaris de la finca on es troba l’avenc.

Foto 3 i 4: Antany no es tenia tanta consciència mediambiental com ara, bé es cert que tot i així és habitual trobar, encara avui, cavitats que han estat usades com a abocadors. L’exploració de cavitats ajuda a que també es puguin fer tasques de neteja.





Topografia

Mapa de situació

Nom de l'Avenc:

     A la descripció ja parlàvem d’en Tòfol de malnom Espaseta, que és el propietari de la finca que està a la vessant  Sud del Puig d’Albeguins on es localitza la cavitat. A la part Nord d’aquest puig hi ha l’Avenc i també la Cova d’Albergins (topografiada per J.A. Pérez 1994).


Agraïments:     
Volia agrair a Rafel Pons la seva col·laboració a la confecció de la topografia.
A Joaquín Ginés pel seus consells i rectificacions a l'emplaçament de la cavitat.
A Tomeu Plomer júnior per la seva ajuda i suport dins l'avenc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada